Om Norsk Skogkatt

“Vid första anblicken av en Norsk skogkatt så fascineras man av den Norska Skogkattens magnifika utseende. När djuret rör sig kan man lätt föreställa sig den i ensliga skogar eller ovänliga fjordar som en enastående jägare. Men det vilda utseendet förråder. I en robust, stark kropp, är en mjuk och kärleksfull själ dold. Med en kuttrande vänlig röst vill skogkatten gärna sprida bevis på sin kärlek och vara delaktig i alla spännande äventyr. Den Norska Skogkatten älskar att vara ute, men de anpassar sig lätt till sin miljö och kan leva lyckliga inomhus, under förutsättning att de har klättermöjligheter och aktivering.”

Den Norska skogkatten har en stor robust och lång muskulös kropp med kraftiga, höga ben, där bakbenen är högre än frambenen. Till denna stora kropp har den en lång och buskig svans som den stolt visar upp. Pälsen är halvlång med tjock underull och långa vattenavvisande täckhår för att den ska klara sig ute i naturen. För att skydda de ömtåligaste delarna på kroppen har den krage, kindskägg, skjortbröst, knickers och tofsar under trampdynorna.

diva_diezel_8w_5463

Skogkatten växer långsamt, så den tar några år innan den har en stor fullpälsad kropp. Räkna med att din skogis är färdigvuxen först vid 4-5 års ålder. Trots att det är en stor katt så rör den Norska skogkatten sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. De klättrar ner från trädet med huvudet före. Skogisen går utmärkt att ha som innekatt trots sina klättervanor men erbjud den gärna en hög klätterpelare som den kan vässa klorna på och klättra i. Många skogisar ligger också högst upp i klätterträdet och sover sin skönhetssömn.

Alla päls- och ögonfärger är tillåtna med undantag för siamesmaskade, choklad, lila, kanel respektive fawn. Pälsen är trots sin längd lättskött men en tova då och då vid pälsfällning kan inte undvikas. När den fäller sin päls, ja då fäller den. Till slut ser den nästan ut som en korthårskatt där bara svansen och knickersbyxorna visar att det är en semilånghårskatt.

larry_vinter_3889

Skogkattens huvud är triangelformat med alla sidor lika långa. Den har en lång rak profil med bra höjd på pannan som är lätt rundad. Till detta har den en kraftig haka. Öronen är stora, spetsiga och breda i basen. De får gärna ha lodjurstofsar och långa hår i öronen. Öronen ska vara placerade så att dess yttre linjer följer huvudets linjer ner till hakan. Ögonen är stora, ovala och öppna, lätt snedställda. De ska ge ett alert uttryck.

Alla ögonfärger är tillåtna, oavsett pälsfärg. Vanligast är gröna, gula och orangefärgade ögon men det finns även odd-eyed (olikfärgade ögon) och helblå ögon. Huvudet, med den raka profilen, kraftiga hakan, stora något snedställda ögon och de stora öronen som följer huvudets linjer, gör att den får det speciella skogkattuttrycket som  kan få oss att tänka på det vackra lodjuret.

Det går utmärkt att ha skogisen som innekatt. Den uppskattar dock att du nätar in din balkong, bygger en inhägnad eller går ut på promenad med den i sele och koppel, vilket den väldigt lätt lär sig. Norsk Skogkatt är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Visst får den ett busryck ibland, speciellt som kattunge, men vilken katt får inte det? Den är lekfull och intelligent och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd. Liksom alla andra katter har varje Skogkatt sin stora personlighet.

FjordNorway

Sägnerna kring Skogkatten är många och den nämns tidigt i litteraturen som “Hulderkatten” eller “Trollkatta”. I början av sjuttiotalet engagerade sig norrmännen i avelsarbetet för Norsk Skogkatt och 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden. Katterna bokfördes i experimentstamboken och 1976 hade norrmännen ca 100 stycken registrerade. Samma år på FIFes årsmöte i Wiesbaden blev Skogkatten godkänd, dock utan certifikatstatus. Vid FIFes årsmöte 1977 godkändes rasen med certifikaträtt.

Idag är Norsk Skogkatt en mycket populär ras.

Tänk dock på att en äkta norsk skogkatt alltid har en stamtavla. Tyvärr säljs långhåriga hus-/blandraskatter som Norska skogkatter, dessa är säkert trevliga katter men de är inte äkta Norska skogkatter.

 

 

 

 FIFEs officiella standard för NORSK SKOGKATT

Generellt
Storlek – stor

Huvud
Form – triangelformat, med alla sidor lika långa;
med god höjd sett i profil; pannan lätt rundad; lång, rak profil utan brott i linjen (inget stop)
Haka – kraftig

Öron
Form – stora, breda vid basen, spetsiga; med lodjurstofsar och långa hår i öronen
Placering – högt och öppet, så att öronens yttre linjer följer huvudets linjer ner till hakan

Ögon
Form – stora och ovala, öppna, lätt snedställda, Uttryck alert uttryck
Färg – alla färger tillåtna oavsett pälsfärg

Kropp
Struktur – lång, kraftigt byggd; kraftig benstomme
Ben- kraftiga, höga ben; bakbenen högre än frambenen
Tassar- stora, runda, i proportion till benen
Svans – lång och buskig, skall nå åtminstone till skulderbladen, men önskvärt är att den når till nacken

Päls
Struktur- semilång. Den ulliga underpälsen täcks av en vatten avstötande överpäls. Dessa långa, grova och glänsande hår täcker ryggen och sidorna. En full pälsad katt har skjortbröst, en full krage och byxor.
Färg – alla färger är tillåtna, inkluderat med vitt, utom maskade varianter, choklad, lila, kanel (cinnamon) och fawn. Alla mängder av vitt är tillåtet, t.ex vit bläs, vit medaljong, vitt bröst, vitt på magen, vitt på tassarna etc.

Fel
Generellt – för små och klent byggda katter
Huvud – runt eller fyrkantigt huvud, profil med brott (stop)
Öron – små öron, för brett placerade, för tätt placerade
Ben – korta ben, tunna ben
Svans – kort svans
Päls – torr päls, knutig (tovig), för silkig

 

FIFE Rasstandard Poäng
Huvud (form, nos, profil, käkar, tänder, haka) 20
Öron (form, storlek, placering) 10
Ögon (form, uttryck)  5
Kropp (form, storlek, benstomme, ben, tassar) 25
Svans (form, längd) 10
Päls (texture, kvalité, längd) 20
Färg 5
Kondition 5
Totalt 100
Instagram
Follow by Email